Waar kunnen we je mee helpen?

Gebruik de zoekfunctie om het antwoord op je vraag te krijgen of meer informatie te vinden.

In verband met de huidige situatie (COVID-19)

Kan ik besmet raken met het coronavirus via de onzichtbare beugels?

Onze onzichtbare beugels en retentiebeugels zijn medische hulpmiddelen die we desinfecteren voor we ze versturen. Volgens de laatste inzichten kan het coronavirus alleen van persoon op persoon worden overgedragen door middel van een zogenoemde druppelinfectie. Hoewel het in individuele gevallen kan voorkomen dat mensen besmet zijn geraakt door iemand zonder ziektesymptomen, zijn andere manieren van overdracht uitgesloten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is hier ook duidelijk over: “Mensen die pakketten in ontvangst nemen [...] lopen hierbij geen risico om besmet te raken met het nieuwe coronavirus. Uit eerdere analyses weten we dat coronavirussen niet lang overleven op voorwerpen zoals brieven of pakketten.” Het Duitse Robert Koch Institut deelt deze mening. Besmetting via onze onzichtbare beugels of door de verzending ervan is daarom onwaarschijnlijk.

Algemene vragen

Wat zijn PlusDental-beugels?

De onzichtbare PlusDental-beugels van doorzichtige kunststof worden speciaal voor je gebit op maat gemaakt. Ze zijn vrij van bisfenol A (BPA). De verplaatsing van je tanden gebeurt in kleine stappen (maximaal 0,2 mm tandverplaatsing per beugel). Voor iedere stap ontvang je beugels op maat die druk uitoefenen op de tanden en zo voor de geplande verplaatsing zorgen.

Waarom is niet elke afwijkende stand van de tanden behandelbaar met onzichtbare beugels?

Je gezondheid komt bij ons op de eerste plaats. Op basis van de stand van je tanden bepalen onze tandartsen of een behandeling met PlusDental-beugels mogelijk is. In principe corrigeren we lichte tot matige afwijkingen van hoektand tot hoektand en laten we voor aanvang van de behandeling precies zien hoe de correctie zal verlopen. 

Vergoedt mijn verzekering de kosten voor een behandeling met PlusDental-beugels?

De vergoeding voor orthodontie (beugels) en overige tandheelkundige behandelingen kan je het beste navragen bij je zorgverzekering.

Een bestelling plaatsen

Welke betaalmethoden accepteren jullie?

Je kan betalen met creditcard of in maandelijkse termijnen via domiciliëring.

Hoe verloopt de behandeling?

Wordt één kaak per keer of worden beide kaken tegelijkertijd behandeld?

Bij iedere behandeling van een afwijkende stand kan de beet veranderen. Voor een correcte beet moeten zowel de onder- als bovenkaak in je behandelplan worden opgenomen. Wij corrigeren dus altijd de onder- én bovenkaak.

Hoelang duurt een PlusDental-behandeling? 

Een behandeling met onzichtbare beugels van PlusDental duurt normaal gesproken drie tot tien maanden. 

Hoelang duurt het voordat ik mijn beugels ontvang?

Je laat eerst een 3D-scan maken bij een bij ons aangesloten Belgische tandarts. Deze 3D-scan ontvangen we direct in ons laboratorium in Berlijn. Daarna duurt het tien tot veertien dagen voordat je je behandelplan per e-mail ontvangt. Zodra je voor een behandeling met PlusDental-beugels hebt gekozen, produceren wij je beugels op maat. Dit duurt vier tot zes weken.

Hoe vaak en hoelang moet ik de beugels dragen?

Je draagt de beugels 22 uur per dag en verwijdert ze alleen om te eten, te drinken en je tanden te poetsen. Voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk dat je je aan de voorgeschreven draagtijd houdt.

Moet ik tijdens de behandeling opletten wat ik eet? 

Nee. In tegenstelling tot bij vaste beugels kan je alles eten en drinken tijdens de behandeling. Je kan de onzichtbare beugels namelijk gewoon uitnemen om te eten. Je kan je gebit dus reinigen na een maaltijd zoals je normaal ook zou doen. Zo blijft je mond optimaal gezond.

Moet ik mijn onzichtbare beugels uitnemen tijdens het eten en drinken? 

Je kan koud water drinken met de onzichtbare beugels in je mond. Warme dranken kunnen de kunststof van de beugels daarentegen beschadigen of vervormen. In principe haal je de beugels voor het eten en drinken uit en berg je ze op in het meegeleverde doosje. Na het eten of drinken poets je je tanden. Vergeet niet je onzichtbare beugels af te spoelen voordat je ze terug insteekt. 

Hoe onderhoud ik mijn onzichtbare beugels?

Reinig je onzichtbare beugels bij voorkeur twee keer per dag met een tandenborstel. Gebruik geen tandpasta, omdat de beugels dan mat kunnen worden. Gebruik wel een milde zeep en spoel de beugels af met koud water. Te hoge temperaturen beschadigen en vervormen het materiaal. Je beugels verliezen dan hun vorm en worden onbruikbaar. Door zorgvuldig en goed onderhoud blijven je beugels in topconditie.

Doet de behandeling pijn?

De eerste dagen na het insteken van een nieuwe set onzichtbare beugels zal je voelen dat de beugels druk uitoefenen om je tanden te verplaatsen. Dit drukgevoel wordt steeds minder tot je helemaal geen pijn meer voelt. 

Wat gebeurt er als ik een van mijn onzichtbare beugels kwijtraak?

Neem bij verlies van een beugel contact met ons op. Wij maken dan zo snel mogelijk een vervangende beugel voor € 99. Draag de vorige set beugels terwijl je op het vervangende exemplaar wacht. Zo blijven je tanden in de huidige positie.

Kan ik goed praten met de beugels in?

De meeste patiënten ondervinden geen hinder om te spreken. Net als bij vaste beugels kan het in het begin even wennen zijn, omdat er een vreemd voorwerp in je mond zit. Na maximaal een week praten de meeste patiënten weer normaal.

Mag ik roken tijdens de behandeling? 

We adviseren om tijdens de behandeling geen sigaretten of e-sigaretten te roken, omdat dit aanslag op de tanden kan veroorzaken. 

Is PlusDental geschikt voor mij? 

Met meer dan 50.000 geslaagde behandelingen zijn onze tandartsen ervaren experts die tandheelkundige correcties op het allerhoogste medische niveau uitvoeren. We werken samen met geregistreerde tandartsen.

Het corrigeren van een afwijkende stand van de tanden met behulp van onzichtbare beugels is een bekende methode waarnaar al veel onderzoek is gedaan. Het is dan ook waarschijnlijk dat je het voorspelde behandelresultaat behaalt. Bij iedere medische behandeling zijn er factoren die invloed hebben op het slagen van de behandeling. Daarom garanderen we je dat we je net zolang behandelen tot het voorspelde resultaat is bereikt.

Moet ik de PlusDental-app gebruiken en waar vind ik die?

Het gebruik van de PlusDental-app is van essentieel belang voor een geslaagde behandeling. Je kan de app gratis downloaden in de Apple Store of de Google Play Store. Telkens als je met een nieuwe set beugels begint, maak je foto's van je gebit en upload je deze in de app. Ons medisch team controleert de voortgang van je gebitscorrectie in de app en kan je behandelplan aanpassen bij onvoorziene afwijkingen.

Kan ik eerder dan gepland starten met de volgende set onzichtbare beugels?

We hebben de behandeling zeer nauwkeurig gepland. Het is daarom belangrijk dat je je houdt aan de aanbevolen draagtijd (zowel dagelijks als per beugel). De grootste tandverschuiving vindt plaats tijdens de eerste 2 tot 3 dagen na het starten met een nieuwe set beugels. Daarna neemt de druk af en voel je niet meer dat de beugel aan het werk is. De tanden hebben echter de berekende draagtijd van 1 tot 2 weken per beugel nodig, zodat het bot rond de tanden zich kan herstellen, de tanden gewend zijn aan hun nieuwe positie en klaar zijn om verder verplaatst te worden.

Moet ik een retentiebeugel dragen na de behandeling?

Om te vermijden dat je tanden op termijn terugkeren naar hun originele positie, is het belangrijk dat je na de behandeling een retentiebeugel draagt.

Hoe moet ik de verwijderbare retentiebeugel dragen? 

De verwijderbare retentiebeugels van PlusDental zijn ook doorzichtig, maar iets dikker dan de onzichtbare beugels die je tijdens de behandeling hebt gebruikt. De eerste twee weken na de behandeling dien je de retentiebeugels 22 uur per dag te dragen. In de zes maanden daarna draag je ze nog 12 uur per dag. Daarna draag je ze de rest van je leven alleen 's nachts. We adviseren om je retentiebeugels iedere zes tot twaalf maanden te verwisselen, zodat ze schoon, zacht en doorzichtig blijven. Je kan retentiebeugels op maat bestellen voor € 99. 

Waarvan zijn de onzichtbare beugels gemaakt en bevatten ze weekmakers (BPA)?

De onzichtbare beugels van PlusDental zijn gemaakt uit een speciale kunststof die je tanden optimaal verplaatst tijdens de behandeling. Dit materiaal is klinisch getest en geschikt voor mensen met allergieën. Onze onzichtbare beugels bevatten geen weekmakers.

Kan PlusDental mijn gebit behandelen?

Wat als er bij mij tanden ontbreken?

Onze tandartsen bepalen voor iedereen afzonderlijk of een behandeling mogelijk is.

Ik heb mijn wijsheidstanden nog. Is dat een probleem?

Als je tandarts aanraadt om je wijsheidstanden te laten trekken, moet je dit laten doen voor je met de behandeling met onze onzichtbare beugels begint.

Ik heb mijn wijsheidstanden laten trekken. Wanneer kan ik starten met de PlusDental-behandeling?

Eenmaal uit wijsheidstanden eruit zijn, dien je zes weken te wachten om een afspraak te maken in een van onze praktijken. 

Wat is de minimumleeftijd voor een behandeling met PlusDental? 

Je moet minstens 18 jaar zijn om voor een behandeling in aanmerking te komen. 

Wat als ik een vaste retentiedraad heb?

Voor het maken van een 3D-scan - de basis voor ons behandelplan - kan de retentiedraad gewoon blijven zitten. Zodra je met de behandeling begint, moet de draad wel worden verwijderd. 

Wat als ik een tandheelkundig implantaat heb? 

Tandheelkundige implantaten vormen normaal geen probleem. Onze tandartsen bepalen voor iedereen afzonderlijk of behandeling mogelijk is. De implantaten worden niet verplaatst tijdens de behandeling met onzichtbare beugels. Je moet ons wel laten weten dat je een implantaat hebt en om welke tand het gaat.

Kom ik in aanmerking voor een behandeling met PlusDental-beugels als ik bruggen of kronen heb?

Bruggen bij de voortanden kunnen niet worden behandeld, omdat ze niet kunnen worden meegenomen in de tandheelkundige correctie. Kronen zijn normaal gesproken geen probleem.

Kom ik in aanmerking voor een behandeling met PlusDental-beugels als ik facings heb?

Helaas komen patiënten met facings niet in aanmerking voor een behandeling met onzichtbare beugels, omdat de facings dan kunnen loskomen.

Na het verwijderen van mijn vaste beugel zijn mijn tanden verschoven. Kan PlusDental mij helpen?

De meeste patiënten die hun gebit op volwassen leeftijd laten corrigeren, hebben als kind of jongere een vaste beugel gedragen. Hun tanden zijn weer verkeerd gaan staan omdat tanden in de loop van de tijd verschuiven. Wij kijken graag of we je kunnen helpen.  

Kan ik starten met de behandeling als ik gaatjes in mijn tanden heb?

Alle tandheelkundige problemen moeten verholpen zijn voor je kan beginnen met de behandeling met onzichtbare beugels. Dit geldt ook voor gaatjes.

Kan ik starten met de behandeling als ik regelmatig medicatie neem?

De meeste medicijnen hebben geen invloed op het slagen van de behandeling met onze onzichtbare beugels. Regelmatig gebruik van ontstekingsremmers, aspirine, oestrogeen of calcitonine kan de behandeling wel langzamer laten verlopen. Neem bij regelmatig medicatiegebruik rechtstreeks contact met ons op.

Kan ik de onzichtbare beugels tijdens mijn zwangerschap dragen?

We raden af om tijdens een zwangerschap te beginnen met de behandeling. De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen invloed hebben op het tandvlees en daardoor een nadelig effect hebben op de tandverplaatsing.

Kan ik doorgaan met de behandeling als ik ziek ben?

Als je ziek bent en vaak moet overgeven, kan je de onzichtbare beugels best uitnemen. Bij milde klachten, zoals een verkoudheid, kan je de beugels zonder problemen inhouden.

Kunnen PlusDental-beugels een overbeet corrigeren? 

PlusDental-beugels zijn niet geschikt om de overbeet zelf te corrigeren. Ze kunnen wel de voortanden corrigeren bij een overbeet.

Hoelang heb ik tijd om aanspraak te maken op de tevredenheidsgarantie?

Soms is er een verbetering nodig, omdat – om natuurlijke of persoonlijke redenen – de tanden niet verschoven zijn zoals gepland, zelfs als je je aan de draagtijd hebt gehouden. In dat geval kan je genieten van onze tevredenheidsgarantie, weliswaar op voorwaarde dat je al je onzichtbare beugels de voorgeschreven 22 uur per dag hebt gedragen en dat je onze PlusDental-app tijdens de hele behandeling gebruikt hebt.

Als je je altijd aan de draagtijd hebt gehouden, maar het resultaat niet aan je verwachtingen voldoet, kan je binnen vier weken na de laatste beugelwissel contact met ons opnemen. Na controle van de behandelstatus door onze tandartsen en orthodontisten starten we met de verbetering.

Na de behandeling

Wat is een retentiebeugel?

Het woord ‘retentie’ betekent ‘vasthouden’ en ‘corrigeren’. Door regelmatig een retentiebeugel te dragen, wordt het risico dat de tanden terugkeren naar hun initiële positie verkleind. De retentiebeugel is een losse beugel gemaakt van thermoplastisch materiaal. We maken de beugel voor je op maat, zodat deze nauwkeurig over de hele tandboog van de boven- of onderkaak past. Deze methode wordt vaak toegepast na de behandeling van lichte tot gemiddelde beetanomalieën.

Moet ik een retentiebeugel dragen na de behandeling?

Om te vermijden dat je tanden op termijn terugkeren naar hun originele positie, is het belangrijk dat je na de behandeling een retentiebeugel draagt.

Hoe moet ik de retentiebeugel dragen?

De verwijderbare retentiebeugels van PlusDental zijn transparant en gemaakt van iets steviger materiaal dan de onzichtbare beugels die je tijdens de behandeling hebt gedragen. Je dient de retentiebeugel de eerste twee weken na de behandeling gedurende 22 uur per dag te dragen. Daarna draag je ze de eerste zes maanden na de behandeling gedurende 12 uur per dag. Van dan af adviseren we de beugel minstens vier jaar alleen ‘s nachts te dragen, maar het liefst de rest van je leven. Zo blijven je tanden zeker in de juiste positie staan. We adviseren om retentiebeugels iedere zes tot twaalf maanden te vervangen om ze fris, zacht en transparant te houden. Je kan je retentiebeugels door ons op maat laten maken voor € 99.

Waar kan ik mijn retentiebeugel bestellen?

Enkele weken voor het einde van je behandeling kan je je retentiebeugel eenvoudig bestellen door in te loggen op je account op onze website.

Neem contact met ons op

Maandag tot vrijdag: 9:00-18:00
Telefoon: 03/500.23.52
Meer informatie vindt u ook in onze FAQ en in onze Algemene Voorwaarden.